Sposoby na choroby

Olejek arganowy, zobacz jakie ma właściwości!

olej-arganowy1

Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W kulinarnym świecie olej arganowy jest ceniony ze względu na wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości (przede wszystkim zmniejszające ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego). „Płynne złoto Maroka” doskonale sprawdza się również w pielęgnacji skóry, gdyż jest uznawane za „eliksir młodości”. Sprawdź, jakie właściwości posiada olej arganowy.

Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Jednak ceni się go nie tylko z tego względu. Olej arganowy jest najtrudniej dostępnym olejem na świecie. Jest bowiem otrzymywany z drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka.

Również proces jego pozyskiwania jest pracochłonny, gdyż wytwarzany jest ręcznie. Właśnie ze względu na jego ograniczoną dostępność, pracochłonny proces produkcji i wyjątkowe właściwości (a co za tym idzie wysoką cenę) jest nazywany „płynnym złotem Maroka”.

Właściwości kosmetyczne oleju arganowego

  • sprzyja gojeniu ran i podrażnień na skórze;

  • ma działanie łagodzące i przeciwzapalne;

  • wspomaga regenerację bariery hydrolipidowej naskórka,  uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze (skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe);

  • działanie przeciwstarzeniowe – uelastycznia i odżywia skórę;

  • reguluje pracę gruczołów łojowych;

  • pielęgnacja i nawilżenie skóry ciała, twarzy, rąk;

  • nawilżenie i odżywienie włosów, paznokci;

  • stosowany w leczeniu chorób skóry – łuszczycy, egzemie, przy zmianach trądzikowych.

Jeśli chcesz kupić olejek arganowany, kliknij tutaj

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply